Akinek van cicája az bizonyára tudja, hogy a macskatartás nem a leghulladékmentesebb műfaj a világon. Meg egyébként nem is túl minimalista, főleg ha hallgatunk a ránk zúduló iszonyatos reklámmennyiségre. Mert hiszen a kis kedvencünk a legjobbat érdemli, amivel alapvetően egyet is értek, azonban Cirmike jóléte mellett engem kicsit érdekel a környezetünk védelme is, ezért igyekszem mindkettőért tenni az alábbi területeken.

Etetés

Cirmi alias Jürgen alapvetően száraz tápot kap enni, amit igyekszem a lehető legnagyobb kiszerelésben beszerezni. Ez egyelőre műanyagba van csomagolva, de már nézelődtem kartondobozos macskatápok után is.
A piacon, ahova járok van egy hely, ahol kimérős rendszerben lehet állat eledelt venni és ezzel szemezem már egy ideje, de még nem döntöttem el, hogy jobban járnék-e vele, hiszen oda is műanyag csomagolásban érkezik az eledel és csak annyi a különbség, hogy nem viszem haza a csomagolást, hanem ők dobják ki (esetleg nem is a szelektív kukába).
A száraz eledel mellé néha szoktam adni neki jó összetételű konzerves kaját, mert nem árt a változatosság és tudom, hogy jobban szereti a nedves eledelt. A konzervdoboz értelemszerűen újrahasznosítható akár házon belül, akár a szelektív kukába dobva.

Amit kerülök/kiváltottam: az alutasakos eledelek és egyéb jutalomfalatok, mert ezeknek a csomagolását nem tudom a szelektíven gyűjteni (vagy legalábbis elég nagy macera lenne kimosogatni őket). Arról nem is beszélve, hogy a tápanyag-összetételük szerintem nem a legjobb, vagy ha igen, akkor csillagászati áron adják őket.

Macskaalom

Ez volt az a terület, ahol nem(csak) a környezettudatosság ihlette a változást, hanem egy kicsit a lustaság is. Eléggé untam ugyanis a reggeli rituálét, melynek keretein belül egy kis nejlonzacsit megtöltöttem Cirmi termésével, jól becsomóztam és munkába indulva a kerti kukába hajítottam.
A biológiailag lebomló macskaalomra véletlenül bukkantam a dm-ben, elsőre a papír csomagolása tetszett meg, illetve a jó nagy öko felirat rajta (köszi marketing…). Aztán ahogy jobban elolvastam a csomagoláson található információt (mert azért tudatos vásárló vagyok) rájöttem, hogy az a legjobb benne, hogy le lehet húzni a WC-n a cica termésével együtt. Így aztán reggelente az alomból egyenesen a budiba megy a cuccos mindenféle őrizgetés, büdösödés és hurcolgatás nélkül.

Amit kerülök/kiváltottam: leginkább a kis nejlonzacskókat, illetve ugye a macskapiszok sem a szeméttelepen végzi, hanem a szennyvízcsatornában. Természetesen az egész alomtálca tartalmát nem lehet egyszerre lehúzni a WC-n, ezért amikor teljes alomcserét végzek, akkor az elhasználódott (de ürülékmentes) almot egy papírzacskóban a kukába dobom. A későbbiek során ezt szeretném majd komposztálni.

Macska és lakás szőrtelenítés

Ha benti cica, akkor gyakori porszívózás, ezt mindenki tudja. Amikor éppen vedlik a drága, akkor nagyon hamar tele lesz a porzsák is. Szerencsére egy éve, amikor porszívót vettünk, akkor egy porzsák nélküli modellt választottunk, ami nagyobb kényelmet, kevesebb szemetet és némi megtakarítást jelent.
A ruhákat és a nehezen porszívózható textíliákat sokáig a ragadós szőrösszeszedő hengerrel szőrteleítettem. Értelemszerűen zavart, hogy minden alkalommal ilyen ragacsos cetlik tömkellegét dobom ki, ezért sokat kutattam alternatív megoldás után. Végül egy kefe alakú, piros bársonyszerű anyaggal bevont apparátus mellett kötöttem ki, ami nagyon hatékonyan távolítja el a szőrt bármilyen ruháról vagy kárpitos felületről és elég egyszerűen tisztítható.

235d6737-033e-4cd2-ba3b-16b8d37c756b
Természetesen a “megelőzés” is fontos, így beszereztem egy szuper cicafésűt, aminek rendszeres használata mellett jelentősen kevesebb szőrt hullat el kedvencünk.

Amit kerülök/kiváltottam: leginkább a ragadós gurigáról lejövő papírfecniket, amik nem lennének szelektíven gyűjthetőek.

Játékok

Igazából ezen a téren elég minimalisták voltunk mindig is. Nagyjából egy éves korában került hozzánk a cicánk és elég hamar rájöttünk, hogy nem érdemes nagyon sok pénzt játékokra költeni, mert csak nagyon rövid ideig érdekli bármi, amit neki veszünk.

Ez biztos macskafüggő is, de a mi kis Cirmink nem igazán játszik el magában. Cserébe viszont velünk nagyon szeret bírkózni meg folyamatosan láb alatt lenni, így amikor itthon vagyunk, akkor egész sokat foglalkozunk vele. Napközben pedig teszi amit minden rendes cica tesz: felháborítóan sokat alszik (ezt személyesen tapasztatam amíg itthon voltam a nyáron).
Ha valamivel szórakoztatni szeretnénk őt, akkor adunk neki egy papírgalacsint, hogy kergesse, vagy egy papírzacskót/kartondobozt, hogy bújócskázzon egy kicsit. Ezekkel gyakran napokig remekül eljátszik.

Amit kerülök/kiváltottam: egy csomó műanyag kacat, ami vagy tönkre megy, vagy a lakás különböző pontjain fogja a port amíg meg nem unom és ki nem dobom őket.


Hát így néz ki nálunk a macskatartás a lehető legkevesebb hulladékkal. A jövőben szeretnék majd macskafüvet termeszteni neki cserépben. Az állatkereskedésben csak műanyag dobozba csomagolt macskafűtermesztő szettet láttam, de olyat nem szeretnék venni.

Nektek milyen tippetek van környezetbarát kisállattartáshoz?

2 thoughts on “(Majdnem) Hulladékmentes Cicatartás

  1. Szia, nagyon tetszett az írásod és a környezettudatos hozzáállásod 🙂
    Szeretném megkérdezni hogy tapasztaltál e különbséget ennél az alomnál a csomósodással és a szaghelyzettel kapcsolatban a rendes alomhoz képest?
    Köszönöm

    Like

  2. Szia Magdi!
    Leginkább a csomósodással kapcsolatban tudok nyilatkozni. Szerintem nagyon jól csomósodik, tényleg csak az elhasznált részeket kell kivennem az alomtálcából.
    A szagról azért nem tudok nyilatkozni, mert nálunk az alomtálca a padlásfeljáró tetjén van (a nappalival egy légtérben). Rendszeres tisztítás mellett szerintem észrevehetetlen a szaga, de tényleg hozzátartozik a dologhoz, hogy nincs a szemünk/orrunk előtt az alom.
    Amúgy magának az alomnak szerintem kellemes faforgács illata van.
    Remélem azért segített válaszom. 🙂

    Like

Leave a comment